geschiedenis

De Geschiedenis van Airstream

Airstream; legendarisch

De Airstream Caravan (of RV zoals de Amerikanen zeggen) is ongeveer het oudste caravan merk dat nog steeds in productie is. Weliswaar is de fabriek sinds 1967 al een aantal malen van eigenaar verandert; maar toch. Airstream is opgericht door Wally Byam in 1932 en vernoemd naar “the stream of air” . Inmiddels is de Airstream uitgegroeid tot een legendarische caravan, waar bijna iedereen over de hele wereld wel eens van gehoord heeft. Al was het alleen maar van de Apollo vluchten, waarin de astronauten naar de raket werden gebracht en na terugkeer in quarantaine verbleven. In Nederland is de Airstream meer bekend geworden als de “All You Need Is Love” caravan waar tot 2007 een Airstream voor is gebruikt.

 

Toen eind jaren 30 de opmars van caravans in volle gang was , werd de Airstream de meest verkochte RV-trailer in Amerika, door de destijds unieke combinatie: laag gewicht versus groot volume (ahum). Het bekende reclame affiche van de fiets die een Airstream voorttrok, was daar een beeldend voorbeeld van. Overigens is een lichte caravan in The States nog altijd iets heel anders dan in Europa. De huidige generatie Airstreams zijn vergelijkbaar met de zwaardere Europese caravans. De Vintage modellen (voor 1982) zijn er pas vanaf 1600 kg…… Bovendien hebben bijna alle Airstreams een hele hoge kogeldruk (> 150 kg) waarvoor vrijwel alle Europese trekwagens moeten worden aangepast. De Amerikanen zijn ook nog eens verzot op electronische remsystemen waar wij in Europa nog altijd een teruglooprem prefereren.

 

Wally Byam maakte van de caravan als eerste een zelfonderhoudende, luxe leefunit voorzien van elektriciteit, een marine-toilet en kookvoorzieningen. Dit gecombineerd in een uiterst duurzame aluminium behuizing. Vandaar dat meer dan 60% van alle Airstreams die ooit zijn gebouwd nog steeds rondrijden.

 

De Airstream heeft nog steeds zijn klassieke uiterlijk. Sinds 1982 zelfs onveranderd. Oprichter Wally Byam was de mening toegedaan omtrent zijn Airstreams: “Let’s not make changes- lets make only improvements”. Inmiddels wordt het Airstream merk ook gebruikt voor andere producten zoals een Basecamp, een polycarbonaat Nest en een Atlas campervan.

 

De inzetbaarheid van de Airstream bleek enorm! Het Amerikaanse leger gebruikte ze, in opdracht van JFK, als mobiel hospitaal. Ook werden ze ingezet als mobiele röntgenkamer tijdens de tuberculosegolf in die tijd.

 

In 1955 werd een Airstream caravan zelfs gebruikt tijdens een atoombom test in “Doomtown” Nevada. De caravan stond op een afstand van 1.9 mile van de explosie en liep slechts 2 gebroken ramen op en lichte deuken aan de impact zijde.

 

Airstream is meer dan een caravan. De eigenaars ervan worden Airstreamers genoemd, die veelal in clubverband georganiseerd zijn. Het aanschaffen van een Airstream is een investering. Recreëren in een Airstream is de wereld verkennen in een nostalgische cocon. Sinds 2005 worden er speciaal voor de Europese markt aangepaste Airstreams geproduceerd met een teruglooprem.

 

Airstream heeft in zijn bestaan een groot aantal producten gelanceerd waarvan er eigenlijk pas sinds 2015 een aantal succesvol zijn. Eind jaren 1950 is er al eens een polyester versie gemaakt: De WallyBee. Verder in de jaren 1970 een vierkante ‘gewone’ caravan die al snel bekend werd als Squarestream. Testmodellen van diverse soort werden onder de merknaam Argosy geintroduceerd. Een echte 5th wheel zag het levenslicht eind jaren 1970. Iets succesvoller waren de diverse motorhomes die dezelfde look-and-feel hadden als de caravans. Toch zijn ook de motorhomes in de jaren 1980 uit productie gegaan en vervangen door zeer luxe tourbussen. De laatste flop dateerde van 2007 toen de Airstream Basecamp voor het eerst op de markt kwam.

 

Anno 2019 wordt Airstream steeds meer een heel erg sterk merk wat staat voor design en geldt als een must have voor mensen die er geld voor over hebben. Het is een absoluut premium merk. Tegenwoordig zijn de Mercedes Benz campervans van Airstream populair in de USA. Gevolgd door een Airstream Atlas MoHo op hetzelfde platform. De Airstream Basecamp is in 2017 opnieuw uitgebracht gevolgd door de overname van Nest. Er is dus nu ook een polyester Airstream Nest op de markt die weinig gelijkenis vertoond met het iconische vliegtuigbouw design waar het merk groot mee geworden is

Airstream huren ?

Airstream kopen?

Airstream importeren ?

Airstream RDW keuren ?

Vliegtuigbouw structuren

+31 411 616666

Wilhelminastraat 2 5281 GR Boxtel (NL)

+31 411 616666

Wilhelminastraat 2 5281 GR Boxtel (NL)

+31 411 616666

Wilhelminastraat 2 5281 GR Boxtel (NL)

One Stop Airstream Shop

Satisfaction Guaranteed