18.01.2012: Nu opruiming EU Airstream model 532 Bel 0411 616666

QUICKLINKS

KIJK OOK OP

QUOTE

"Laten we niets veranderen maar laten we alleen verbeteren"

"Let’s not make any changes — let’s make only improvements"

Wally Byam - oprichter Airstream Inc.

Airstream in Holland

FAQ - Veel gestelde vragen

 • Wat kost een Airstream?
  natuurlijk de meest gestelde vraag. Een nieuwe Airstream is een stevige investering. U bent er zomaar 200%-300% meer voor kwijt dan voor een reguliere luxe caravan. Dat is ook in USA zo. Dat komt doordat een Airstream alleen maar gebruik maakt van premium materialen, aan exreme eisen voldoet en helemaal met de hand wordt gebouwd. Verder is het nog steeds een ambachtelijk product waarvan er in hoogtijdagen maar 1500 per jaar worden gemaakt. De voordeligste Airstream in USA ligt rond de $ 37.500,--. Vanaf eind 2006 zijn er ook speciale (aangepaste) Airstreams voor de Europses markt. De prijs van deze modellen is vanaf een slordige 40.000 euro voor het basismodel 422 (december 2010). Voor de Vintage modellen speelt natuurlijk de marktprijs in de US een rol. Daar is de Vintage Airsteam een hele cultus aan het worden. De voordeligste modellen zijn de Airstreams uit de zogenaamde Beatrice Years ( 69-86). Na de ombouw voor de RDW keuring en nieuwe remmen/assen e.d. moet je toch uitgaan van een investering van minimaal € 25.000,--.
 • Hoe importeer ik een Airstream uit Amerika?
  het importeren is niet zo ingewikkeld - maar let er wel op dat een Amerikaanse Airstream niet aan de eisen van de RWD voldoet. Kijk op onze linkpagina en u vindt er talloze links naar Vintage Arstream sites. In de rubrieken 'classifieds' vindt u de aanbiedingen. Ook op eBay staan er tientallen te koop. U moet de trailer dus aanpassen en laten keuren.Kijk op Vintage Airsteam import voor een uitgebreide omschrijving.
 • Waar kan ik een nieuwe Airstream kopen?
  een nieuwe US Airstream importeert u op dezelfde manier als een Vintage exemplaar. Let ook hier op de afmetingen van de trailer. De grotere trailers zijn eenvoudigweg te breed voor het Europese wegennet en kunnen niet worden toegelaten. Voor de Benelux worden de Europese Airstreams verkocht door Airstream - Professionals Company bv. U kunt de website Airstream Professionals bezoeken voor alle informatie over de Europese Airstream.
 • Zijn er handelaren in Airstreams?
  uiteraard zijn er diverse handelaren actief op deze markt. Over het algemeen kan worden gesteld dat het hier echte handelaren betreft die partijen opkopen in de USA. Een hele hoop 'junk' met hier en daar een goede Trailer. Prima natuurlijk voor de handel in onderdelen, bodyparts etc. Als u uw trailer op een nieuw onderstel wilt zetten; let dan goed op. Veel handelaren proberen dit zo goedkoop mogelijk te laten doen (in Polen). Een Vintage Airstream is immers een duur product. Maar door te bezuinigen op de ombouw (te lichte assen e.d.) doet u zichzelf op lange termijn tekort.
 • Waar moet mijn trekwagen aan voldoen?
  zelfs een kleine US Airstream is al goed op gewicht. Minimaal 1500 kg. Dat stelt ook eisen aan uw trekvoertuig. Over het algemeen moet uw trekwagen 3500 kg moeten kunnen trekken (maximaal dus). Verder moet u goed letten op de kogeldruk. Als u de assen heeft vernieuwd dan kunt u er al rekening mee houden dat de meeste zware EU wagens gekeurd zijn op maximaal 125 kg. De kogeldruk van een US Airstream ligt standaard doorgaans minimaal op 150 kg. Als u een USA pickup truck aanschaft zit u dorgaans altijd goed.
 • Moet ik mijn US Airstream op een teruglooprem zetten?
  de meeste Airstreams vanaf bouwjaar 1962 hebben een electronisch remsysteem. Dit systeem is momenteel ook in Europa in opkomst. Maar voorlopig hebben wij hier vooral te maken met het terugloop remsysteem. Het is NIET verplicht om een teruglooprem op uw Airstream te zetten. U kunt ook het electronisch remsysteem aan laten passen aan de EU esien en een aansluiting op uw eigen trekwagen monteren. In de caravan komt dan een speciale brake controler met software te zitten. U bent dan dus wel afhankelijk van trekwagens die ook geschikt zijn voor het electronische systeem. Voor de keuring dient u alle testrapporten van het remsysteem te overleggen. Keuringsroutes via de UK en Duitsland zijn voor electronische remsystemen nagenoeg onmogelijk gemaakt in 2008. Het feit dat dit in het verleden wel kon zegt niets voor uw huidige kansen.
 • Kan ik een nieuwe Airstream polijsten
  helaas is dat niet mogelijk. Sinds de jaren 1982 wordt een doffe geanodiseerde aluminium legering gebruikt. Deze zijn nietmeer tot hoogglans te polijsten.
 • Mag ik een Airstream voor promotie gebruiken
  Sinds 2008 is Airstream een volledig beschermd merk. Niet alleen de naam in combinatie met de trailer is beschermd maar ook de modelnamen én het unieke design van de trailers. Dit heeft tot gevolg dat een Airstream niet zomaar meer voor promotiedoeleinden kan worden ingezet. Als de Airstream aan de buitenzijde van een belettering wordt voorzien kan dat inbreuk maken op het merkrecht van Airstream. Er is schriftelijke toestemming nodig van Airstream als u een trailer wilt beletteren. Airstream - Professionals Company bv uit Boxtel is de representant van Airstream voor de Benelux en kan desgewenst die toestemming voor u verzorgen. Airstream is in toenemende mate bezig om de Airstream lifestyle te beschermen. Men wil koste wat kost voorkomen dat straks alleen Airstreams rondrijden als hamburgertent of bierwagen. Airstream is een premium product en dat wil men graag zo houden.
 • Hoeveel verschillende SOORTEN Airstream zijn er?
  Er zijn 4 echt verschillende soorten Airstream te onderkennen momenteel. Er zijn de klassiekers die gebouwd zijn voor 1982; deze worden Vintage Airstreams genoemd. De gebruikte Airstreams na die tijd nomene we: Pre-owned Airstreams. De nieuwe Amerikaanse Airstreams noemen we: US Airstream en uiteraard zijn de Europese varianten bekend onder de naam European Airstream. Alle vier de Airstreams verschillen significant van elkaar en maakt het vergelijken van zoiets simpels als prijzen buitengewoon ingewikkeld. Het spreekwoord over de appels en peren is vaak van toepassing op Airstreams onderling.
 • Hoe vergelijk ik prijzen op internet?
  Het vergelijken van prijzen op internet is voor de meesten onder ons een ondoenlijke zaak. Elk land heeft andere regels en er zijn geen 2 Airstreams hetzelfde. In een land als de USA kent men geen BTW maar alleen een lokale sales tax (0-6%). Bij invoer in Europa mag u gelijk de invoerrechten betalen en uitraard de BTW. Dan hebben we nog de verschillende breedtes in de VS en de EU. 4 verschillende breedtes zijn er maar liefst. Er zijn veel verschillen in Airstream met betrekking tot de ramen. Versies met Vista View, Panorma ramen en ovale ruiten. Er zijn Airstreams met elektrische remen, zonder remmen en met terugloopremmen. Ze zijn er met een 2 inch kogel en een 2,5 inch kogel. Met eenhoge kogeldruk en een lage.... Kortom.... te veel verschillen om zinnig aan een prijsvergelijk te kunnen doen. O, ja en dan is het in EU meestal zo (niet in de UK en Sweden) dat u de Airstream moet laten keuren voor een eigen kenteken. Dat kost uiteraard ook wat geld.